1.3. Dan edukacijskih rehabilitatora

U moru raznovrsnih zanimanja malo je onih koja su usmjerena na jednu osobu, s imenom i prezimenom, vlastitim OIB-om, osobnim mogućnostima, vlastitim ograničenjima,, ili ograničenjima okoline…malo je onih koji su usmjereni na jednu osobu i njezinu obitelj!

Dozvolite nam da Vam ispričamo priču o dječaku Marku. Marko je dječak s teškoćom u razvoju ili odrasla osoba s invaliditetom. Može imati oštećenje vida, sluha, možda ima specifične teškoće učenja ili izražene poteškoće u ponašanju. Marko je možda dječak otežanog kretanja, možda ima intelektualne teškoće ili višestruke teškoće, Marko je možda…osoba koja se na prvi pogled ni po čemu ne razlikuje od nas samih, ali i on treba podršku edukacijskog rehabilitatora.

Što edukacijski rehabilitator radi s Markom?

Marko je osoba koja izlazi iz uredne, očekivane, putanje razvoja i edukacijski rehabilitator je osoba koja će Marku biti podrška u razvoju, a njegovim roditeljima će isprva biti potreban kako bi izdao nalaz o njegovom statusu, mišljenje i preporuku za rad. Edukacijski rehabilitator će potom planirati rad s Markom, osmisliti program, individualizirati pristupe i postupke. Isti taj edukacijski rehabilitator provodit će savjetovanje sa svim važnim sudionicima u Markovom životu s ciljem ostvarenja  Markovih potencijala te podizanja kvalitete života Marka i njegove obitelji, pazeći na jake, ali i slabe strane obitelji jer edukacijski rehabilitator zna koliko je to važno za uspješnu provedbu kreiranog programa. Sasvim sigurno, osmisliti će i primjerene prilagodbe životnog okruženja ne narušavajući pritom integritet svakog člana Markove obitelji kao ni njihovu obiteljsku dinamiku. Po potrebi,  evaluirati će svoj rad i implementirati nove pristupe i nova znanja… U svemu tome, bit će kontinuirana podrška, potpora i oslonac kako Marku tako i njegovoj obitelji, a nerijetko i drugim stručnjacima koji rade s Markom.

Kao što možemo primijetiti, nemala je važnost njegovog zastupanja i zagovaranja te osmišljavanja i provođenja sigurnosnih protokola te promoviranje zdravih stilova života, mentalnog i socijalnog zdravlja, osnaživanje obitelji i ciljanog djelovanja na Markov razvoj.

Gdje se sve edukacijski rehabilitator može susresti s Markom i pružati mu svoju stručnu pomoć?

Edukacijski rehabilitator će vjerojatno sresti Marka u vrtiću i započeti svoj rad s njim, neki drugi nastavit će rad s Markom u školi. Vjerojatno će prije biti potreban Markovim roditeljima zbog ostvarivanja prava iz socijalne skrbi i zdravstva, a tek onda Marku. Kasnije će, možda, biti važan sudionik kod profesionalne orijentacije/rehabilitacije te zapošljavanja. Moguće je da će Markovi roditelji potražiti i uključiti ga u organizacije civilnog društva kroz ER samostalnu djelatnost.

Neki od nas se možda nikada nisu i nikada se neće susresti s Markom iz ovog teksta, neće sresti ni Petra, ni Anu, ni Ivana….ali neki od nas predano će raditi i dati svoj doprinos u akademskom svijetu, znanosti, možda i politici kako bi Marko i njegova obitelj, ali i svi mi koji svakodnevno radimo s Markom radili u boljim uvjetima primjenjujući nova znanja i spoznaje.

Baviti se edukacijsko- rehabilitacijskom djelatnošću znači imati pravo i obvezu stručnog usavršavanja koje obuhvaća kontinuirano praćenje razvoja edukacijsko-rehabilitacijske znanosti i stjecanje novih kompetencija.

Iz takvih motiva sada stojimo TU, Savez edukacijskih rehabilitatora kao krovna organizacija našim udrugama edukacijskih rehabilitatora diljem zemlje. Želja nam je okupiti edukacijsko- rehabilitacijske stručnjake, pružiti stručnu podršku i omogućiti razmjenu iskustava i spoznaja kroz stručna usavršavanja organizacijom konferencija i kongresa.

Isto tako, želja nam je, na zajedničkim skupovima, osnažiti se međusobno, međusobno podijeliti dobra i ona malo manje dobra iskustva i ono najvažnije-biti si međusobna podrška!

Kažu da smo netko tko je neželjeno nužan. U redu, razumijemo! Ali, što bi da nas nema?! Gdje bi bio naš Marko iz priče? Što bi i kako radio? Koliko bi lutao zajedno s roditeljima i koga ili što bi tražio? Zato smo tu, da Marku i njegovoj obitelji olakšamo, obogatimo i oplemenimo život. Budite sigurni, iskustvo s Markom obogatit će i život i nas samih!

Edukacijski rehabilitator, stručnjak je koji se, kažu, bavi marginalnim znanostima. No, kako bi znali što je u sredini kada ne bi bilo margina koje okupljaju, pridržavaju i definiraju sredinu?

Ponosni smo što  je 1. ožujak posvećen nama, edukacijskim rehabilitatorima. Time nam je dana važnost i dužno poštovanje jer se trudimo ovaj svijet učiniti boljim mjestom za svakog Marka i njegovu obitelj.

Sretan nam Nacionalni dan edukacijskih rehabilitatora!!

Članovi i članice Saveza edukacijskih rehabilitatora Hrvatske